Coroane dentare

Coroane dentare integral ceramice Clarodent

Coroane dentare

Pe masura ce inaintam in varsta, multi dintre noi constatam ca dintii nu mai sunt sanatosi din punct de vedere structural. Obturatiile de canal, obturatiile pierdute, cariile secundare de sub obturatii, fisurile si fracturile de smalt sunt elemente care pot conduce la mari defecte ale suprafetei dentare. Cand problema o constituie intreaga suprafata a dintelui, iar radacina este intacta, putem reconstitui dintele prin coroane dentare ceramice.

 

Ce sunt coroanele dentare?

Scrasnirea dintilor, muscatura incorecta, varsta, obturatiile si cariile dentare pot fi factori ce contribuie la uzura, fracturarea sau fisurarea dintilor. Coroanele dentare acopera intreaga suprafata vizibila a dintelui afectat, conferindu-i rezistenta, durabilitate si stabilitate.

 

Cine este candidat pentru coroane dentare?

Un medic  cu specializare in cosmetica dentara este capabil sa identifice zonele cu probleme din cavitatea bucala ce pot conduce la distrugerea dintilor si la necesitatea aplicarii unor coroane dentare. Tipurile de ocluzie (muscatura) joaca, de asemenea, un rol extrem de important. Prin slefuiri selective ale dintilor laterali, medicul va ajusta ocluzia pentru a reduce solicitarile la nivelul dintilor cu risc.
In alte cazuri, se vor folosi coroane dentare pentru a inlocui dintii lipsa. Aceste coroane sunt ancorate de dintii limitanti ai spatiului, avand intre acestia un asa-numit “corp de punte” ce uneste cele doua coroane. In locul puntilor dentare se pot folosi implanturi unidentare pentru a elimina nevoia de a slefui dinti naturali.

 

Cum se fixeaza coroanele dentare? 

Medicul dentist va lua o amprenta a dintelui preparat, iar laboratorul dentar va realiza coroana dentara. Este posibil sa plecati din cabinet avand o lucrare provizorie pe care o veti purta pana la finalizarea lucrarii definitive – aceasta dureaza aproximativ doua saptamani. Coroana permanenta este cimentata apoi pe dinte. In mod normal, sunt necesare doar doua sedinte pentru acest tip de procedura. Uneori, poate fi nevoie de realizarea unei restaurari preliminare a dintelui, inainte de aplicarea coroanei dentare. Pentru a stabiliza dintele ce a suferit o pierdere de substanta, este necesara refacerea acestuia printr-o obturatie. O coroana dentara poate avea o durata de viata de 10 – 15 ani, depinzand si de calitatea dintilor de suport.
In cazul lucrarilor integral ceramice, culoarea cimentului poate influenta aspectul coroanei ceramice, astfel incat acest aspect trebuie discutat cu medicul dentist.

 

Tipuri de coroane dentare

Tipurile de coroane cel mai bine suportate de tesuturi (os si gingie) sunt, de fapt, variante ale coroanelor ceramice: ceramica pe suport de aur platinat, ceramica pe suport de metal nenobil, ceramica integrala – fara suport metalic (zirconiu, ceramica presata etc.). Coroanele metalo-ceramice sunt extrem de durabile si se folosesc, in general, in zonele inferioare, unde fortele de masticatie si de frecare sunt mult mai mari. Coroanele integral ceramice se folosesc, in special, pentru dintii frontali, datorita aspectului lor deosebit de estetic. In ultimii ani, datorita progresului inregistrat in conceperea si producerea de materiale dentare, chiar si coroanele integral ceramice au inceput sa fie folosite in zonele posterioare, cu solicitari intense. Ceramica pe suport de zirconiu constituie astazi o provocare deosebita.

Coroane dentare zirconiu Clarodent

Coroane dentare din ceramica

Coroanele integral ceramice ofera cea mai buna fizionomie. Acestea sunt realizate din ceramica de inalta calitate si sunt aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Noile tehnici de cimentare adeziva ofera o calitate si rezistenta deosebita legaturii dintre coroana si dinte. Neavand suport metalic, coroanele din ceramica confera o estetica superioara si se previne eventuala reactie alergica a pacientului la metal. Pentru refacerea dintilor posteriori care nu sunt distrusi in totalitate, se poate apela la utilizarea unei incrustatii din ceramica, care se plaseaza in interiorul unei cavitati, refacand conturul dintelui. Si aceasta procedura se va realiza fara suport metalic.

 

Coroane dentare metalice

Coroanele metalice acopera dintii (in special laterali), dar nu pot oferi fizionomie. Aurul este un metal ce se lucreaza usor si care ofera o adaptare mai precisa la conturul dintelui slefuit decat orice alt metal. Acestea se pot folosi daca fizionomia nu constituie o prioritate pentru dumneavoastra. De aceea, aurul se foloseste si ca suport pentru ceramica.
Din dorinta de a oferi pacientilor o varianta ieftina si, relativ fizionomica, s-a recurs la solutia de a aplica fatete din acrilat (rasini) pe suprafata suportului metalic. Varianta nu confera insa o aderenta buna a componentei fizinomice de suportul metalic. In plus, fizionomia este precara, neexistind posibilitatea de a obtine un aspect natural. De multe ori apar iritatii ale tesuturilor de suport ale dintilor (os si gingie) datorate acrilatului.

 

Coroane dentare metalo-ceramice

Coroanele metalo-ceramice constituie o solutie excelenta pentru obtinerea fizionomiei. Cu toate acestea, datorita substructurii metalice este nevoie de un strat opac aplicat peste suportul metalic. Acest lucru poate face ca translucenta naturala a dintelui sa fie dificil de replicat. Uneori, pe masura ce gingia se retrage odata cu varsta, poate aparea o zona inchisa la culoare spre marginea coroanei.

Coroane dentare integral ceramice CAD-CAM Clarodent

 

Tipuri de ceramica (“portelan”)

Exista cateva tipuri de ceramici despre care veti putea auzi si citi – ceramica feldspatica, ceramica presata si zirconiu.

Ceramica feldspatica constituie metoda originala de peste 20 de ani. Un tehnician dentar construieste dintele in laborator, aplicand ceramica pe un suport metalic si o introduce intr-un cuptor special. Tehnicianul poate modifica culoarea dintilor si poate crea efecte speciale prin aplicarea de pigmenti in interiorul portelanului, obtinand astfel aspectul natural pe care il cautam.

Ceramica presata este creata dintr-un singur bloc. Acest bloc este frezat dintr-o singura bucata pentru a obtine forma dorita. Efectele speciale (pete opace sau coloratii) se aplica pe exteriorul suprafetei ceramice pentru a obtine aspectul natural.

Zirconiul se foloseste, in special, ca si suport pentru ceramica, inlocuind cu succes metalul. Peste scheletul obtinut din zirconiu (fie prin tehnica CAD/CAM, fie prin frezare) se aplica o ceramica speciala, compatibila cu suportul. Aspectul obtinut este extrem de estetic, dintii avand totodata si o rezistenta sporita datorita substratului de zirconiu.

 

Pro si contra coroanelor dentare

Coroanele dentare imbunatatesc in mod deosebit rezistenta dintilor. In functie de obiceiurile dumneavoastra si de starea gingiiilor, pot exista anumite restrictii. Medicul dentist va oferi un sfat competent pentru a alege varianta cea mai potrivita pentru dumneavoastra, inclusiv din punctul de vedere al aspectului. Iata avantajele si dezavantajele unor tipuri de coroane.

 

Coroane dentare metalice

Avantaje: Preparatia dintelui este foarte simpla si mai putin complicata decat pentru alte tipuri de coroane si se indeparteaza cea mai mica cantitate de dinte, restul structurii dentare ramananand neafectata. Metalul nu toceste dintii antagonisti cu care vine in contact. Aurul este cel mai usor de prelucrat, iar adaptarea este cea mai fidela. Aurul confera o compatibilitate excelenta cu tesuturile.
Dezavantaje: Cel mai important dezavantaj il constituie lipsa aspectului estetic, cu exceptia cazului in care se folosesc in zonele posterioare ale cavitatii orale.

 

Coroane dentare integral ceramice

Avantaje: Coroanele integral ceramice sunt cele mai estetice, fiind tipul de coroana cel mai potrivit pentru a obtine aspectul natural al dintilor.
Dezavantaje: Grosimea de portelan necesara pentru a obtine o estetica deosebita necesita indepartarea unei grosimi mai mari de substanta dentara comparativ cu corana metalica. In functie de nivelul de pregatire al medicului dentist de cosmetica dentara, adaptarea coroanelor poate preveni eventualele inflamatii gingivale ce pot aparea. Coroanele integral ceramice necesita un grad inalt de pregatire al medicului si tehnicianului dentar.

 

Coroanele dentare metalo-ceramice

Avantaje: Coroanele metalo-ceramice confera rezultate estetice excelente.
Dezavantaje: Avand substrat metalic, necesita aplicarea unui strat de opac sub portelan. Aceasta face dificila obtinerea unei transluciditati naturale a dintilor. La baza dintelui poate aparea o linie inchisa la culoare, pe masura ce gingia se retrage odata cu varsta.

 

Cum se alege culoarea pentru coroanele dentare?

Este important de stabilit cat de “albe” sa fie coroanele dentare. Uneori, se poate recurge chiar la albirea preliminara a dintilor pana la un nivel dorit de pacient sau pana la nivelul maxim la care se poate ajunge. Medicul dentist va identifica culoarea dintilor dumneavoastra si va trimite laboratorului nuanta potrivita. Dintii nu sunt monocromatici, astfel incat se folosesc in mod obisnuit mai multe nuante pentru a crea aspectul natural. Aceste variatii coloristice sunt critice in efortul de a evita aspectul unor dinti “falsi” sau “artificiali”. Vitalitatea dintilor este data de contrastul intern al culorilor. Transmiterea interna a luminii in interiorul restaurarii ajuta la crearea acestei vitalitati. Textura suprafetei este foarte importanta, ajutand la modificarea reflexiei luminii pe suprafata dintilor, facand coroana sa arate natural.

Coroane dentare detalii Clarodent

Nu exista un sistem standard de masurare si determinare a culorii dentare. Cel mai cunoscut si mai folosit este VITA. Cheia de culori a acestui sistem imparte culorile dentare in 4 nuante de baza:

  • A (rosu maroniu)
  • B (galben rosiatic)
  • C (gri)
  • D (gri rosiatic).

In grupa A exista 5 nivele de luminozitate. Grupele B, C si D au, fiecare, cate 4 nivele.

Nu toti dintii au aceeasi culoare naturala. Dintii frontali sunt mai deschisi (caninii mai inchisi decat incisivii, iar incisivii laterali mai deschisi decat incisivii centrali) decat dintii laterali (premolari si molari). Scopul nostru este de a obtine nivelul optim individual de “alb”, mentinand aspectul natural.

Cei mai multi dentisti va vor arata o cheie de culori (asemenea celei mentionate – Vita Shade Guide) din care se va alege o nuanta adecvata. Retineti ca in cazul unui medic dentist cu specializare in cosmetica dentara, acesta reprezinta doar un punct de plecare. In determinarea culorii dintilor trebuie luate in considerare si alte aspecte, cum ar fi culoarea pielii, a ochilor, a parului, aspectul general si culoarea dintilor naturali restanti.