Coroane dentare
Pe masura ce inaintam in varsta, multi dintre noi constatam ca dintii nu mai sunt sanatosi din punct de vedere structural. Obturatiile de canal, obturatiile pierdute, cariile secundare de sub obturatii, fisurile si fracturile de smalt sunt elemente care pot conduce la mari defecte ale suprafetei dentare. Cand problema o constituie intreaga suprafata a dintelui, iar radacina este intacta, putem reconstitui dintele prin coroane dentare ceramice.
Scrasnirea dintilor, muscatura incorecta, varsta, obturatiile si cariile dentare pot fi factori ce contribuie la uzura, fracturarea sau fisurarea dintilor. Coroanele dentare acopera intreaga suprafata vizibila a dintelui afectat, conferindu-i rezistenta, durabilitate si stabilitate.
Un medic cu specializare in cosmetica dentara este capabil sa identifice zonele cu probleme din cavitatea bucala, ce pot conduce la distrugerea dintilor si la necesitatea aplicarii unor coroane dentare. Tipurile de ocluzie (muscatura) joaca, de asemenea, un rol extrem de important. Prin slefuiri selective ale dintilor laterali, medicul va ajusta ocluzia pentru a reduce solicitarile la nivelul dintilor cu risc.
In alte cazuri, se va folosi coroana dentara pentru a inlocui dintii lipsa. Aceste coroane sunt ancorate de dintii limitanti ai spatiului, avand intre acestia un asa-numit “corp de punte” ce uneste cele doua coroane. In locul puntilor dentare se pot folosi implanturi unidentare pentru a elimina nevoia de a slefui dintii naturali.
Cum se fixeaza coroana dentara?
Medicul dentist va lua o amprenta a dintelui preparat, iar laboratorul dentar va realiza coroana dentara. Este posibil sa pleci din cabinet avand o lucrare provizorie pe care o vei purta pana la finalizarea lucrarii definitive. Coroana permanenta este cimentata apoi pe dinte. In mod normal, sunt necesare doar doua sedinte pentru acest tip de procedura.
Uneori, poate fi nevoie de realizarea unei restaurari preliminare a dintelui, inainte de aplicarea coroanei dentare. Pentru a stabiliza dintele ce a suferit o pierdere de substanta, este necesara refacerea acestuia printr-o obturatie. O coroana dentara poate avea o durata de viata de 10 – 15 ani, depinzand si de calitatea dintilor de suport. In cazul lucrarilor integral ceramice, culoarea cimentului poate influenta aspectul coroanei ceramice, astfel incat acest aspect trebuie discutat cu medicul dentist.
Tipurile de coroane cel mai bine suportate de tesuturi (os si gingie) sunt, de fapt, variante ale coroanelor ceramice: ceramica pe suport de aur platinat, ceramica pe suport de metal nenobil, ceramica integrala – fara suport metalic (zirconiu, ceramica presata etc.). Coroanele metalo-ceramice sunt extrem de durabile si se folosesc, in general, in zonele laterale, unde fortele de masticatie si de frecare sunt mult mai mari. Coroanele integral ceramice se folosesc, in special, pentru dintii frontali, datorita aspectului lor deosebit de estetic. In ultimii ani, datorita progresului inregistrat in conceperea si producerea de materiale dentare, chiar si coroanele integral ceramice au inceput sa fie folosite in zonele posterioare, cu solicitari intense. Ceramica pe suport de zirconiu constituie astazi o provocare deosebita.
Coroana dentara integral ceramica ofera cea mai buna fizionomie. Acestea sunt realizate din ceramica de inalta calitate si sunt aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Noile tehnici de cimentare adeziva ofera o calitate si o rezistenta deosebita legaturii dintre coroana si dinte. Neavand suport metalic, coroanele din ceramica confera o estetica superioara si se previne eventuala reactie alergica a pacientului la metal. Pentru refacerea dintilor posteriori care nu sunt distrusi in totalitate, se poate apela la utilizarea unei incrustatii din ceramica, care se plaseaza in interiorul unei cavitati, refacand conturul dintelui. Si aceasta procedura se va realiza fara suport metalic.
Coroana dentara metalica acopera dintii (in special laterali), dar nu pot oferi fizionomie. Aurul este un metal ce se lucreaza usor si care ofera o adaptare mai precisa la conturul dintelui slefuit decat orice alt metal. Acestea se pot folosi daca fizionomia nu constituie o prioritate pentru tine. De aceea, aurul se foloseste si ca suport pentru ceramica.
Din dorinta de a oferi pacientilor o varianta ieftina si, relativ fizionomica, s-a recurs la solutia de a aplica fatete din acrilat (rasini) pe suprafata suportului metalic. Varianta nu confera insa o aderenta buna a componentei fizinomice de suportul metalic. In plus, fizionomia este precara, neexistind posibilitatea de a obtine un aspect natural. De multe ori apar iritatii la tesuturile de suport ale dintilor (os si gingie) datorate acrilatului.
Coroana dentara metalo-ceramica constituie o solutie excelenta pentru obtinerea fizionomiei. Cu toate acestea, datorita substructurii metalice este nevoie de un strat opac aplicat peste suportul metalic. Acest lucru poate face ca translucenta naturala a dintelui sa fie dificil de replicat. Uneori, pe masura ce gingia se retrage, odata cu varsta, poate aparea o zona inchisa la culoare spre marginea coroanei.
Exista cateva tipuri de ceramica – ceramica feldspatica, ceramica presata si zirconiu, glass-ceramica.
Ceramica feldspatica constituie metoda originala de peste 20 de ani. Un tehnician dentar construieste dintele in laborator, aplicand ceramica pe un suport metalic si o introduce intr-un cuptor special. Tehnicianul poate schimba culoarea dintilor si poate crea efecte speciale prin aplicarea de pigmenti in interiorul portelanului, obtinand astfel aspectul natural pe care il cautam.
Ceramica presata este creata dintr-un singur bloc. Acest bloc este frezat dintr-o singura bucata pentru a obtine forma dorita. Efectele speciale (pete opace sau coloratii) se aplica pe exteriorul suprafetei ceramice, pentru a obtine aspectul natural.
Zirconiul se foloseste, in special, ca si suport pentru ceramica, inlocuind cu succes metalul. Peste scheletul obtinut din zirconiu (fie prin tehnica CAD/CAM, fie prin frezare) se aplica o ceramica speciala, compatibila cu suportul. Aspectul obtinut este extrem de estetic, dintii avand totodata si o rezistenta sporita datorita substratului de zirconiu.
Glass-ceramica se ultilizeaza pentru obtinerea unor lucrari ceramice prin tehnologii de tip CAD/CAM. Este un tip special de ceramica partial cristalizata. Lucrarea este conceputa pe computer prin intermediul unor programe informatice performante, iar apoi sunt realizate prin frezare computerizata.
Coroanele dentare imbunatatesc in mod deosebit rezistenta dintilor. In functie de obiceiurile tale si de starea gingiiilor, pot exista anumite restrictii. Medicul dentist iti va oferi un sfat competent pentru a alege varianta cea mai potrivita pentru tine, inclusiv din punctul de vedere al aspectului. Iata avantajele si dezavantajele unor tipuri de coroane.
Avantaje: Preparatia dintelui este foarte simpla si mai putin complicata decat pentru alte tipuri de coroane si se indeparteaza cantitatea cea mai mica de dinte, restul structurii dentare ramanand neafectata. Metalul nu toceste dintii antagonisti cu care vine in contact. Aurul este cel mai usor de prelucrat, iar adaptarea este cea mai fidela. Aurul confera o compatibilitate excelenta cu tesuturile.
Dezavantaje: Cel mai important dezavantaj il constituie lipsa aspectului estetic, cu exceptia cazului in care se folosesc in zonele posterioare ale cavitatii orale.
Avantaje: Coroanele integral ceramice sunt cele mai estetice, fiind tipul de coroana cel mai potrivit pentru a obtine aspectul natural al dintilor.
Dezavantaje: Grosimea de portelan necesara pentru a obtine o estetica deosebita impune indepartarea unei grosimi mai mari de substanta dentara, comparativ cu coroana metalica. In functie de nivelul de pregatire al medicului dentist de cosmetica dentara, adaptarea coroanelor poate preveni eventualele inflamatii gingivale ce pot aparea. Coroanele integral ceramice necesita un grad inalt de pregatire al medicului si tehnicianului dentar.
Avantaje: Coroanele metalo-ceramice confera rezultate estetice excelente.
Dezavantaje: Avand substrat metalic, necesita aplicarea unui strat de opac sub portelan. Aceasta face dificila obtinerea unei transluciditati naturale a dintilor. La baza dintelui poate aparea o linie inchisa la culoare, pe masura ce gingia se retrage odata cu varsta.
Intrebari frecvente
Costurile variaza in functie de necesitatile tale proprii, in ceea ce priveste tratamentul. Deoarece acestea sunt personalizate pentru fiecare persoana in parte, estimarea costurilor finale se va face dupa stabilirea planului de tratament.
Preturile variaza in functie de cabinet, de tipul coroanei dentare, de materialul folosit, daca este realizata pe implant sau pe dinte natural, dar si de priceperea medicului in realizarea acestui tip de tratament. In clinica noastra, pretul unei coroane dentare fizionomice se situeaza intre 650 lei pentru o coroana metalo-ceramica si 1.800 lei pentru o coroana pe implant avand infrastructura de zirconiu.
Pentru a intelege diferentele intre aceste tipuri de tratament, cere o programare in clinica noastra. Vom fi bucurosi sa iti oferim toate informatiile necesare.
Este important de stabilit cat de “albe” sa fie coroanele dentare. Uneori, se poate recurge chiar la albirea preliminara a dintilor pana la un nivel dorit de pacient sau pana la nivelul maxim la care se poate ajunge. Medicul dentist va identifica culoarea dintilor tai si va trimite laboratorului nuanta potrivita. Dintii nu sunt monocromatici, astfel incat se folosesc in mod obisnuit mai multe nuante pentru a crea aspectul natural. Aceste variatii coloristice sunt critice in efortul de a evita aspectul unor dinti “falsi” sau “artificiali”. Vitalitatea dintilor este data de contrastul intern al culorilor. Transmiterea interna a luminii in interiorul restaurarii ajuta la crearea acestei vitalitati. Textura suprafetei este foarte importanta, ajutand la modificarea reflexiei luminii pe suprafata dintilor, facand coroana sa arate natural.
Nu exista un sistem standard de masurare si determinare a culorii dentare. Cel mai cunoscut si mai folosit este VITA. Cheia de culori a acestui sistem imparte culorile dentare in 4 nuante de baza:
- A (rosu maroniu)
- B (galben rosiatic)
- C (gri)
- D (gri rosiatic).
In grupa A exista 5 nivele de luminozitate.
Grupele B, C si D au, fiecare, cate 4 nivele.
Nu toti dintii au aceeasi culoare naturala. Dintii frontali sunt mai deschisi (caninii mai inchisi decat incisivii, iar incisivii laterali mai deschisi decat incisivii centrali) decat dintii laterali (premolari si molari). Scopul nostru este de a obtine nivelul optim individual de “alb”, mentinand aspectul natural.
Cei mai multi dentisti iti vor arata o cheie de culori (asemenea celei mentionate – Vita Shade Guide) din care se va alege o nuanta adecvata. Retine ca in cazul unui medic dentist cu specializare in cosmetica dentara, acesta reprezinta doar un punct de plecare. In determinarea culorii dintilor trebuie luate in considerare si alte aspecte, cum ar fi culoarea pielii, a ochilor, a parului, aspectul general si culoarea dintilor naturali restanti.
Punti dentare
Puntile dentare sunt adesea o solutie adecvata pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Clinica noastra este specializata in obtinerea transformarii zambetului, folosind multe proceduri dentare, inclusiv punti dentare, pentru a ajuta pacientii sa obtina zambetul pe care si-l doresc.
Daca ai nevoie de un tratament cu punti dentare, Clarodent te poate ajuta. Incepand cu diagnosticarea atenta si amanuntita, pana la designul, realizarea si aplicarea lucrarilor, vei beneficia de o punte dentara perfecta, individualizata special pentru tine.
Puntea dentara se poate folosi pentru a completa un spatiu rezultat prin pierderea unuia sau mai multor dinti. Folosind dintii adiacenti ca si suport, o punte dentara corect realizata se va adapta perfect, permitandu-ti sa mananci, zambesti si sa vorbesti confortabil. O punte dentara poate fi realizata, in mod obisnuit, foarte rapid.
La sosirea in clinica, specialistii nostri vor face o examinare completa a dintilor, arcadelor maxilare si structurii osoase. Ti se vor adresa intrebari care trebuie sa stabileasca ce tratament este necesar si de ce anume iti doresti sa beneficiezi. Vom colabora cu tine pentru a identifica cea mai buna solutie care ti se potriveste.
In cazul pierderii unor dinti, implanturile dentare pot fi o solutie optima, intrucat acestea previn erodarea osului de suport. Folosirea implanturilor dentare previne alterarea sau slefuirea dintilor restanti. Cu toate acestea, nu toti pacientii sunt candidati pentru implantologie. Specialistii nostri iti vor explica daca este necesar sa apelezi la implanturile dentare, putand sa iti explice toate optiunile de tratament de care poti beneficia.
Daca impreuna cu medicii nostri decizi ca puntile dentare sunt tratamentul adecvat pentru tine, vom incepe procesul de transformare a zambetului.
Costurile variaza in functie de situatia individuala a fiecarui pacient. Deoarece acestea sunt personalizate pentru fiecare persoana in parte, estimarea costurilor finale se va face dupa stabilirea planului de tratament.
Preturile variaza in functie de cabinet, de complexitatea puntii dentare si numarul de dinti inlocuiti, de materialul folosit, daca este realizata pe implant sau pe dinti naturali, dar si de priceperea medicului in realizarea acestui tip de tratament. In clinica noastra, pretul unui element pentru o punte dentara fizionomica se situeaza intre 650 lei pentru o coroana metalo-ceramica si 1.800 lei pentru o coroana pe implant avand infrastructura de zirconiu.
Pentru a intelege diferentele intre aceste tipuri de tratament, cere o programare in clinica noastra. Vom fi bucurosi sa iti oferim toate informatiile necesare.