Foarte multe persoane asociaza aparatele dentare fixe cu varsta adolescentei sau a copilariei, dar purtarea aparatului dentar de catre adulti a inceput sa fie tot mai frecventa in ultimii ani.
Stiai ca…..Mai bine de 30% dintre pacienti sunt adulti?
Tratamentele ortodontice pot fi realizate cu succes la pacientii de toate varstele. Totodata, fiecare pacient este diferit, iar durata sau tipul de aparat pentru tratarea anomaliei, pot sa difere de la caz la caz.
Aparatul dentar fix din ceramica „clear” (il vei gasi si sub denumirile de aparat dentar transparent sau aparat dentar safir) este foarte popular in randul adultilor. Trebuie sa fii foarte aproape pentru a observa ceva. Bracketurile ceramice sunt realizate prin amestecarea unor materiale anorganice si sunt aplicate in mod permanent pe fiecare dinte. O sarma (arcul) trece prin fiecare bracket, pe toata lungimea arcadei dentare superioare si inferioare si se strange la nivelul fiecarui bracket cu inele elastice numite ligaturi. Bracketurile ceramice sunt unele dintre cele mai folosite tipuri de bracketuri, fapt pentru care cele traditionale de metal sunt inlocuite tot mai des de cele ceramice. Functioneaza la fel ca si bracketurile metalice, dar sunt mai putin vizibile intrucat materialul ceramic este conceput pentru a se adapta mai bine la culoarea dintilor tai. Bracketurile ceramice sunt destul de rezistente, intrucat ceramica are duritatea cimentului. Aplicarea unui aparat dentar fix ceramic este o manopera ce necesita multa munca si se poate realiza doar in cabinetul unui medic ortodont.
Aparat dentar fix metalic
Aparatele dentare fixe traditionale sunt alcatuite din bracketuri metalice si arcuri ortodontice. Bracketurile metalice au culoarea argintie si se pot personaliza cu ajutorul ligaturilor elastice care fixeaza arcul ortodontic in bracket. Imediat dupa aplicarea aparatului dentar, poate exista un foarte usor disconfort, dar pacientii se obisnuiesc rapid cu noua situatie si totul revine la normal. Obrajii si gingiile se adapteaza foarte repede. In mod uzual, arcul ortodontic folosit pentru un aparat dentar fix metalic este “prins” cu ligaturi elastice. Ligaturile sunt disponibile intr-o larga varietate coloristica, astfel incat poti sa iti personalizezi aparatul ortodontic dupa propriile preferinte. Bracketurile metalice sunt populare in randul copiilor si adolescentilor. Acestia cer folosirea unor ligaturi elastice viu colorate. Beneficiul acestor aparate dentare este ca sunt mai mici decat oricand inainte.
Avantaje:
- Bracketurile ceramice se “camufleaza” extrem de bine la nivelul dintelui datorita calitatilor materialului.
- Nu se coloreaza si nu se pateaza de la mancaruri sau alimente.
- Bracketurile ceramice sunt fixate in mod permanent pe dinti si ofera o experienta confortabila.
- Materialul este rezistent, iar fracturarea unui bracket de calitate este foarte rara
- Ligaturile elastice se pot schimba cu usurinta.
- Bracketurile ceramice se pot folosi pentru majoritatea pacientilor.
Dezavantaje:
- Costul bracketurilor ceramice il depaseste pe cel al bracketurilor metalice
- Tratamentul poate dura ceva mai mult.
Astazi exista un mare numar de optiuni pentru pacientii care doresc sa aleaga un tratament ortodontic. Poti beneficia de tratamentul cu bracketuri metalice traditionale, dar care prezinta unele dezavantaje – cel estetic fiind cel mai evident. Una dintre cele mai bune optiuni o constituie folosirea unor aparate dentare fixe ceramice, realizate din materiale compozite. Acestea sunt disponibile in diverse niveluri de transparenta, astfel incat poti beneficia de cea mai adecvata solutie fizionomica pentru dintii tai.
Exista doua tipuri de arcuri ortodontice si ligaturi care le fac si mai putin sesizabile. Ligaturile sunt realizate fie din material elastic, fie din metal. Principala caracteristica a aparatelor dentare fizionomice o constituie estetica superioara. Bracketurile ceramice nu se pateaza, insa ligaturile se pot pata. Acestea se schimba cu ocazia fiecarei vizite la cabinet, atunci cand se fac controalele lunare.
Intrebari frecvente
Pacientii considera ca aparatele ortodontice sunt mai accesibile decat oricand. Costul tratamentului ortodontic depinde de mai multi factori, incluzand severitatea problemei, complexitatea, durata tratamentului si tipul aparatului ales. Ortodontul tau va discuta despre costurile tratamentului inca dinaintea inceperii acestuia, precum si despre posibilitatile de plata. Luand in considerare beneficiile tratamentului ortodontic pe termen lung, fiecare ban investit capata o valoare deosebita.
Unii pacienti au un disconfort dupa aplicarea aparatului sau dupa sedintele de ajustare. Dintii pot deveni durerosi si sensibili la presiune timp de 3 – 5 zile. Aceasta sensibilitate poate fi eliminata cu ajutorul unui antiimflamator. Pentru cei mai multi dintre pacienti, aceste senzatii sunt extrem de limitate. Medicul ortodont va sfatui pacientul si/sau parintii daca este cazul sa ia un anumit medicament. Dupa cel mult o saptamana, buzele, obrajii si limba se vor obisnui cu suprafata bracket-urilor. Exista modalitati de protectie ce ajuta la indepartarea disconfortului. Odata ce pacientii s-au obisnuit cu aparatul dentar, vor uita chiar ca il poarta.
Chiar daca fiecare este diferit, in mod obisnuit, pacientii poarta aparatul dentar intre 12 – 24 de luni. Durata tratamentului variaza in functie de multi factori, incluzand severitatea anomaliei tratate, cresterea pacientului, raspunsul osului si gingiei la miscarea dintilor si cooperarea pacientului. Dupa indepartarea aparatului dentar, pacientii vor purta un retainer, pentru a “mentine” dintii in noua pozitie. Medicul ortodont va decide cat timp trebuie purtat retainer-ul. Cei mai multi pacienti raman sub supravegherea ortodontului pe timpul fazei de mentinere pentru a se asigura ca dintii raman corect aliniati.
Alege alimente mai moi. Imediat dupa aplicarea aparatului dentar este posibil sa fie necesar sa mananci alimente care necesita masticatie redusa (supa, macaroane, branza etc.). Taie sau rupe sandwich-urile sau pizza, in loc sa musti din ele! Dupa o perioada de acomodare iti vei putea relua obiceiurile alimentare, avand o atentie mai mare la alimentele dure.
Da. Pacientii cu aparat dentar trebuie sa fie atenti si sa evite mancarurile dure si lipicioase. Anumite obiceiuri, cum ar fi roaderea pixului, creioanelor sau a unghiilor pot deteriora aparatul. Afectarea acestuia duce aproape intotdeauna la prelungirea tratamentului si necesita vizite suplimentare la cabinetul medicului ortodont.
O igiena orala corespunzatoare a dintilor si bracket-urilor este necesara ca dintii si gingiile sa fie sanatoase in timpul si la terminarea tratamentului. Este necesara efectuarea unei igienizari de cel putin 3 ori pe an pentru a te asigura ca dintii sunt bine igienizati.
Un motiv puternic pentru a mentine dintii, gingiile si aparatul curate pe timpul tratmentului il constituie faptul ca dintii curati si sanatosi se misca mai repede! Aceasta va scurta timpul de tratament in mod considerabil.