Tratamentul de canal, cunoscut ca si terapie endodontica, este probabil cea mai „diabolizata” dintre toate procedurile dentare, dar reputatia de durere asociata tipic cu „plomba de canal” nu este deloc meritata. Majoritatea celor care au suferit un tratament de canal sustin in mod constant ca procedura in sine nu este mai complicata decat aplicarea unor obturatii.
Multi dintre noi au auzit ca obturatia de canal poate fi o experienta foarte dureroasa. Nu e totusi chiar atat de rau. In interiorul dintelui exista niste canalicule care se pot infecta. Acest lucru ar duce la infectarea intregii pulpe dentare. Medicul stomatolog sau endodont va indeparta infectia aferenta prin intermediul procedurii de obturatie a canalului. Ulterior, canalele vor fi obturate, iar dintele va fi la randu-i obturat sau i se va pune o coroana. Coroanele sunt insa mai frecvente, pentru ca adauga forta dintelui in sine. Procedura presupune una sau doua vizite in cabinet.
In general, asupra unui dinte, se pot efectua doua obturatii de canal. Ambele proceduri sunt asemanatoare, doar ca a doua implica un cost mai ridicat si ceva mai mult timp. Acest lucru se intampla pentru ca dentistul trebuie sa indeparteze precedenta obturatie pentru a putea-o lua de la capat.
Terapia canalelor radiculare se refera la tratamentul interiorului dintelui, in mod special acea zona din interiorul dintelui ocupata de tesutul pulpar.
Cei mai multi oameni se refera la tesutul pulpar al dintelui ca “nervul” acestuia. In timp ce pulpa dentara contine fibre nervoase, ea este compusa, de asemenea, din arteriole, vase limfatice si tesut conjunctiv.
Dintii sunt obiecte calcificate, ei nu sunt in totalitate in stare solida. In interiorul acestora exista un spatiu gol care, atunci cand dintele este sanatos, contine tesutul nervos al dintelui.
Tratamente de canal – Avantaje:
Durerea este intotdeauna asociata cu obturatiile de canal, dar in timpul procedurii aceasta nu ar trebui sa fie deloc prezenta. Procedura nu este una de cosmetizare, ci mai degraba pentru sanatatea ta. Infectia se va agrava pe parcurs daca e lasata netratata. Rata de succes al unui tratament de canal este undeva peste 92%. Cel mai mare avantaj este ca dintele nu va trebui extras in viitor.
Tratamente de canal – Dezavantaje:
Se intampla, nu de multe ori, ca tesutul infectat sa fie impins prin varful radacinii, iar astfel, gingia va avea de suferit. Acest lucru este usor de tratat, dar este de asemenea dureros pana ce infectia va fi indepartata. Canalele nu au o forma regulata, iar daca acesta nu este bine masurat sau ramuri ale acestuia nu au fost descoperite, nu poate fi complet curatat sau obturat, ducand astfel la o a doua procedura in cazul in care zona se infecteaza ulterior.
Intrebari frecvente
Ai putea crede ca tesutul pulpar al unui dinte este de o importanta vitala pentru sanatatea si functionalitatea acestuia, dar nu e chiar asa. Tesutul pulpar al unui dinte joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea dintelui, dar odata ce acesta a erupt si a terminat procesul de maturare, singura functie a nervului este cea senzoriala (permite dintelui sa distinga intre rece si cald).
In ceea ce priveste functionalitatea zilnica a cavitatii noastre bucale, informatia senzoriala oferita de un singur dinte este una minima. Dentistii realizeaza ca, la nivel practic, este mai mult o chestiune academica daca un dinte are sau nu tesut pulpar. Daca tesutul pulpar al unui dinte este prezent si sanatos, atunci este minunat. Dar daca un dinte a avut nervul indepartat, nu o sa-i simtiti lipsa.
Daca dintele tau este infectat sau daca pulpa este sever afectata, se va recomanda o obturatie de canal. O carie netratata este cea mai intalnita cauza a acestei infectii. Pulpa din interiorul dintelui se poate inflama datorita traumei. Ea poate fi afectata si in urma unei serii de obturatii radiculare efectuate intr-un interval scurt de timp. Aceasta inflamatie duce de cele mai multe ori la o infectie. Durerea este cel mai des intalnit si evident simptom.
In functie de numarul dintilor si de severitatea afectiunii, tratamentele de obturatie radiculara necesita una sau doua vizite in cabinetul stomatologic, neincluzand aici vizitele de follow-up. Dentistul sau endodontul tau va anestezia zona din jurul dintelui afectat sau va poate oferi varianta unei sedari minore. Dintele este apoi deschis pana la nivelul camerei pulpare, fie ocluzal, fie prin spatele acestuia. Lungimea canalului radicular este apoi masurata dupa ce a fost indepartat o parte din tesutul pulpar. Acest lucru este facut pentru ca dentistul sa poata curata canalul pe intreaga sa lungime si astfel, suficient material de obturatie sa fie folosit pentru a umple in intregime canalul. Masurarea in sine se efectueaza fie prin intermediul radiografiei, fie prin dispozitive electronice de imagistica.
Intreagul tesut dentar afectat este indepartat, iar canalul este curatat minutios cu o solutie antiseptica. Aceasta solutie va curata inclusiv canaliculele din interiorul dintelui. Canalele sunt apoi umplute cu gutaperca, un material dintr-un plastic flexibil. O obturatie temporara este apoi amplasata peste aceasta. O coroana sau o obturatie permanenta va fi efectuata doar in cazul in care nu mai apare niciun semn de infectie ulteriora. Coroanele sunt insa cele mai frecvente, dat fiind ca procedura slabeste dintele. Coroana este de obicei pusa in maximum o luna.
Astepta-te la doua, trei zile de durere dupa procedura sau chiar mai mult in cazul in care infectia a fost una severa.
Astepta-te ca suma pe care va trebui sa o platesti sa fie undeva intre 300 si 650 de lei pentru un dinte frontal si intre 500 si 1000 de lei pentru un molar. Diferenta vine din faptul ca dintii frontali au in general un singur canal, in timp ce molarii au 3 sau chiar mai multe. Costul unei coroane sau obturatia acesteia este unul suplimentar. Costul unei a doua interventii de acest gen este unul mai mare.